El passat dia 26 d’abril el punt diari publicava la noticia "Tretze ajuntaments gironins, amb el segell de transparència" en la que es destacava l’index de transparència dels ajuntaments gironins, segons el certificat que atorga anualment la Universitat Autònoma de Barcelona, sota el títol infoparticipa.
De la lectura de la noticia es pot observar que l’Ajuntament de la Bisbal no es troba entre aquests 13 municipis, i el que es pitjor tampoc està entre els 20 següents que han estat mencionats, i que havien de tenir un mínim del 50% d’acompliment dels requisits establerts. Aquest fet ens va sobtar molt. El nostra Ajuntament ha estat auditat per aquest estudi en els darrers anys, i des de el primer any que varem obtenir un 48% havíem anat incrementat la puntuació. Si algú vol pot consultar aquí els resultats d’aquesta Corporació els darrers anys i veurà que l’índex d’acompliment d’objectius va ser un 65,86% el darrer any de la nostra legislatura. El 2015 en què ERC, CUP i ICV varen assumir el govern municipal l’índex va baixar fins el :
ANY
|
ÍNDEX ACOMPLIMENT
|
2014
|
65,86%
|
2015
|
53,85%
|
2016
|
51,92%
|
2017
|
48,08%
|
És a dir un clar retrocés en els índexs de transparència dels mitjans de comunicació municipals. Una llegida ràpida als ítems que es poden trobar en aquesta pàgina acredita que els principals ítems no acomplerts son els relatius a la informació respecte els membres de l’oposició, la informació sobre les iniciatives que portem al Ple, etc. Res que els regidors a l’oposició no en tinguéssim coneixement, però si que es bo que sigui reconegut per un organisme i de prestigi, extern a la Corporació.
Preguntat al plenari aquesta qüestió, el regidor ens va dir primer que no sabia que existia aquest índex i que en tot cas, l’Ajuntament en feia servir un altre (que desconeixem i que tampoc ens va saber dir quin era.) Sobta molt aquesta resposta perquè a la pròpia web municipal, en l’apartat de comunicació i transparència es recull el decàleg de infoparticipa com es pot veure en aquest enllaç
L’oposició és veu totalment marginada dels serveis de comunicació municipal. S’ha tancat ràdio Bisbal que ens donava veu, a les xarxes municipals només es recullen les noticies que genera l’equip de govern, arribant a l’extrem que només es recull les entrevistes que fa l’alcalde a altres mitjans de comunicació, però mai els que fem nosaltres a TVCostabrava (als qui per cert paguem una quantia no gens menyspreable), no es recullen al web municipal les iniciatives, mocions, propostes i preguntes que realitza l’oposició al Ple, se’ns limita l’espai al butlletí d’informació municipal…... Com és de veure una política de manca de transparència que s’adiu poc amb el decàleg que conté la pròpia web municipal i el discurs dels grups, ara de govern quan estaven a l’oposició o en la darrera campanya electoral.
I no és un fet aïllat a la comunicació i participació dels grups de l’oposició al dia a dia de l’Ajuntament. Des de fa temps portem reclamant que l’Ajuntament s’incorpori a l’administració electrònica, com ja han fet altres administracions, com el Consell Comarcal del Baix Empordà, que permetria als regidors desenvolupar plenament les seves funcions tenint accés als expedients (si més no a aquells que han d’anar al plenari) i per tant poder fer bé la nostra labor de control.
Estem convençuts que la comunicació i la informació és un puntal bàsic de la participació ciutadana. Cal estar informats, ser sabedors del que l’administració local fa i com ho fa, i saber-ho tant pel propi Ajuntament com pels mitjans de comunicació locals. D’altra manera, l’equip de govern municipal, només ha volgut fer una operació cosmètica, entendre la participació com la votació( limitada i sense cap regulació) en l’elecció d’unes obres de inversió, però ocultant ( o intentant-ho) l’acció de l’oposició, la nostra visió, el que detectem que no es fa bé i les nostres propostes de millora.
Com deia Václav Havel al seu llibre «el poder de los sin poder» (1978) alguns equips de govern entenen l’oposició com a sinònim d’enemic, quan ho haurien de fer com aquells que legítimament aspiren a governar, i per tant la millor manera d’evitar-ho, es aprenent i emprant les seves idees, no silenciant-les.
Com deia Václav Havel al seu llibre «el poder de los sin poder» (1978) alguns equips de govern entenen l’oposició com a sinònim d’enemic, quan ho haurien de fer com aquells que legítimament aspiren a governar, i per tant la millor manera d’evitar-ho, es aprenent i emprant les seves idees, no silenciant-les.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada