dimecres, 26 de gener del 2022

EXPANSIÓ, REGLAMENTACIÓ I ÚS DE LES PISTOLES ELÈCTRIQUES ENTRE LES POLICIES DE CATALUNYA

El passat dia 23 de gener d'enguany en el si de la comissió del Síndic de Greuges es va tractar l'informe titulat "EXPANSIÓ, REGLAMENTACIÓ I ÚS DE LES PISTOLES ELÈCTRIQUES ENTRE LES POLICIES DE CATALUNYA" i que com el seu nom indica es tracta d'un estudi que volia fer un recull de dades sobre la utilització d'aquest tipus d'armes entre les policies... si bé a la pràctica es va centrar gairebé en exclusiva a les policies locals.

 

Podeu trobar el document íntegre clicant AQUI i així serà més fàcil fer-ne un seguiment.



A continuació us transcric la posició que vaig defensar en relació a aquest tema que és pot resumir en què cal dotar de mitjans a les policies locals, però en tot cas, també cal regular molt bé l'ús d'aquestes armes, perquè en l'actualitat només hi ha unes recomanacions del Departament d'Interior.

Bona tarda.

 

Síndic l’informe que debatem avui és un dels temes que des de una òptica de la seguretat pública, més interès suscita en la societat i de forma més específica als partits polítics .

I ho és perquè a ningú se li escapa que les armes emprades pels cossos policials han estat al centre del debat polític dels darrers anys.

Segons la llei orgànica de 1986 els cossos de seguretat tenen el monopoli de l’ús de la força... per tant la utilització d’armes es consubstancial i indestriable de les tasques policials.

Al grup polític del PSC units per avançar, a diferència d’altres grups polítics, i a vegades ens dona la sensació que també de la seva institució, tenim molt clar que la tasca policial és imprescindible , que la seguretat pública és un dels pilars de viure en societat, és un dels pilars de l’Estat democràtic i social de dret, i que per tant cal promocionar-lo, dotar.lo de mitjans materials i de mitjans legislatius per a què puguin realitzar la tasca que la societat els hi encomana amb plenes garanties d’èxit, d’eficàcia i eficiència

Frases com la que apareix en el seu informe i cito textualment “El Síndic tem que, pel fet que no són armes letals, es premi el gallet amb més facilitat que amb les pistoles tradicionals.” Per nosaltres evidencien que parteixen d’una concepció de la tasca de la policia, en el millor dels casos de poc professional... i nosaltres partim de la contrària... que la tasca policial en la seva immensa majoria es fa de forma professional i impecable.

Aquestes armes, per tant, no són innòcues, ho sabem, i que per tant tenen conseqüència indesitjables... però cal tenir en compte que s’utilitzen en moments excepcionals i per personal qualificat.

Per tant, pensem que per poder garantir aquest servei en les millors condicions al nostre entendre no és necessari limitar o prohibir l’ús d’armes als cossos policials com ara els dispositius conductors d’energia (DCE) o pistoles elèctriques, però en podíem parlar d’altres eines que alguns grups polítics posen en dubte, sinó que el que cal és  regular-ne el seu ús i fer-ho amb criteris de màxima seguretat.

Entenem que no és acceptable que en aquests moments, i tal i com vostè ja recull en el seu informe, l’ús d’aquestes armes estigui perfectament regulat quan es tracta del cos de MMEE però no s’apliqui en les policies locals, els quals només compten amb recomanacions.

 

Concretament es regula en la Resolució INT/2789/2018, de 23 de novembre, sobre el Protocol d’ús dels dispositius conductors d’energia per part dels membres dels cossos de les policies locals de Catalunya, que té com a objecte establir les recomanacions d’ús dels dispositius conductors d’energia i els procediments d’actuació. Inclou aspectes relatius a la utilització de l’eina, coneixements teòrics sobre els procediments de treball i les normes deontològiques, i també coneixements tanatopràctics sobre la utilització del desfibril·lador extern automàtic (DEA).

Creiem, i pensem que aquí el Síndic hauria de ser més contundent, que seria necessària una normativa que regulés tots els aspectes de l’ús d’aquestes pistoles en les policies locals de Catalunya, tal i com ja es fa en els mossos.

Cal tenir en compte que si no recordo malament del seu informe, unes 50 de policies en l’actualitat compten amb aquests aparells havent-se incrementat de forma significativa...  resulta evident que aquest instrument és considerat útil per les policies locals que no oblidem pas, tot i no tenir atribuïdes les competències en seguretat ciutadana, en molts municipis han d’assumir aquesta tasca

 

Però es més, segons les dades del Ministerio d’interior a tota Espanya hi ha més de 200 cossos policials que les tenen, i consten unes 2.000 pistoles tipus taser, sense comptar que Policia Nacional i Guardia Civil també en disposaran en breu sinó en disposen ja, per tant és una tendència que es va produïnt arreu

 

Creiem, per tant que cal una regulació harmonitzada de l’ús d’aquests instruments i que sigui aplicable a tots els cossos policials,

Un protocol d’obligat compliment que estableixi les armes de conducció d’energia que estan permeses, qui les pot utilitzar en quins supòsits o situacions, en quins llocs, en quines zones del cos... i resta de condicions importants per garantir un bon ús, tot i essent coneixedors que sempre hi ha un factor que, en ser una arma, té situacions imprevistes.

 

 i anem un pas més enllà i el seu informe tampoc no ho estableix, creiem que ha d’establir-se també un mecanisme que  supervisi i revisi, no tant sols el protocol, sinó de forma integral tot el procediment de la utilització, fins i tot la responsabilitat per un mal ús.

 

la millor forma de garantir la seguretat de tothom, no és prohibint aquests i altres mecanismes i instruments dels cossos de seguretat sinó, regulant de forma detallada l’ús d’aquests instruments. I ens consta per les reunions amb els cossos de seguretat, que els principals interessats en què hi hagi un bon ús de les armes, són els propis cossos de seguretat, no ho oblidéssim pas.

 

Per últim de l’informe hem trobat a faltar una referència a d’altres armes que algunes policies locals utilitzen com les anomenades pistoles de gas pebre, que si bé, poden tenir una afectació menor en la salut de la persona que rebi l’impacte, però que de totes formes caldria regular-ho. Però que no en són les úniques... armes que segurament són menys perilloses però no menys cert que poden provocar lesions.

 

En tot cas, i com moltes vegades hem manifestat en aquesta comissió, està molt bé l’emissió dels informes però el que cal és una decisió política del govern, i en el cas que ens ocupa del Departament d’interior, que és necessari que d’una vegada faci una aposta decidida per dotar d’eines als cossos de seguretat, i de passar de la desconfiança envers la seva feina a la confiança en la serva professionalitat




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada