dimarts, 31 d’agost del 2021

Economia circular.. Un nou paradigma econòmic de present i futur.

 A la societat actual els canvis són constants.  I aquests canvis comporten que, sense gairebé adonar-nos i de forma sobtada, apareixen en les nostres vides, conceptes fins llavors desconeguts, que  escoltem a tot arreu i que semblen, i en alguns casos ho són, no només novetats, sinó autèntiques innovacions que marcaran el futur de la societat.

Un d’aquests casos és el de l’economia circular, que actualment es troba  en qualsevol mitjà, que hi ha cursos i conferències a tot arreu i que sembla que ha estat una de les “revolucions” dels darrers mesos...

 

Que és l’economia circular?

L'economia circular és un concepte econòmic que s'interrelaciona amb la sostenibilitat, la preservació del medi ambient, la disminució en la generació de residus,  i l'objectiu de la qual és que el valor dels productes, els materials i els recursos (aigua, energia,…) es mantingui en l'economia durant el major temps possible, i que es redueixi al mínim la generació de residus. L'economia circular és definida com un nou sistema econòmic i social que té com a objectiu “la producció de béns i serveis al mateix temps que redueix el consum i el desaprofitament de matèries primeres, aigua i fonts d'energia”

Per tant és un model de producció i consum, que en uns moments d’esgotament de les matèries primeres, implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes existents totes les vegades que sigui possible per a crear un valor afegit. D'aquesta manera, el cicle de vida dels productes s'estén més enllà del producte primigeni del que formaven part.

En la pràctica, implica reduir els residus al mínim. Quan un producte arriba al final de la seva vida, els seus materials es mantenen dins de l'economia sempre que sigui possible. Aquests poden ser productivament utilitzats una vegada i una altra, creant així un valor addicional.

 

Justíficació

     Fins aquests moments i des de la revolució industrial, les societats occidentals es basen en el model econòmic lineal tradicional, basat principalment en el concepte “d’emprar i llençar”, que requereix de grans quantitats de materials i energia barats i de fàcil accés.

Tots els processos de fabricació de béns o serveis impliquen un cost ambiental, tant a l'hora de produir com en acabar el seu cicle de vida. Per a minimitzar-ho, l'economia circular advoca per l'optimització dels materials i residus, allargant la seva vida útil. D'aquesta manera es fuig de l'actual sistema lineal i s'aposta per un altre respectuós amb el medi ambient i basat en la prevenció, la reutilització, reparació i reciclatge. Aquest model permet estendre la vida útil dels productes i dotar-los d'una segona vida.

     Existeix una forta motivació econòmica i empresarial a favor de l'economia circular i l'eficiència dels recursos. De fet, la Comissió Europea, com a òrgan col·legiat, ha adoptat l'eficiència dels recursos com un pilar central de la seva estratègia econòmica estructural Europa 2020».

 

Orígens

 

    Aquesta estratègia s'ha anat desenvolupant en una sèrie d'actuacions  en el marc de la Unió Europea. Podriem cercar l’origen en la publicació, al desembre de 2015, de la comunicació “Tancar el cercle: un pla d'acció de la UE per a l'economia circular”, on es planteja la transició d'Europa a una economia més circular. Aquest pla d'acció s'ha concretat en la revisió orientada a la circularitat de les directives relacionades amb els residus i l'adopció de la nova directiva de plàstics.


En aquest enllaç podreu trobar una presentació interactiva sobre l'economia circular.

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/infographics/circulareconomy/public/index.html

 

    Recentment, en 2019 i 2020, dos nous instruments estratègics han vist la llum, el “Pacte Verd Europeu”, que és el full de ruta per a dotar a la UE d'una economia sostenible, integrant un canvi sistèmic que busca un impacte positiu en l'economia, el planeta i les persones; i el “Nou Pla d'Acció Europeu d'Economia Circular”, que pretén adaptar l'economia a un futur ecològic i *hipocarbónica, enfortint la competitivitat de la UE, protegint el medi ambient i atorgant nous drets als consumidors.


L’economia circular en el sector residus.

 Actualment, Europa genera més de 2,5 milions de tones de residus a l'any. En el cas de les ciutats, caracteritzades per un estil de vida que ha evolucionat cap a una societat de pur consum, cada espanyol genera una mitjana de 460 kg de residus urbans, és a dir, sis vegades més que el seu pes mitjà.

     Per a aconseguir que la unió europea utilitzi eficaçment els seus residus, el Parlament Europeu ha aprovat una sèrie de mesures perquè es posi en marxa l'economia circular. Aquest full de ruta en el qual es recicla en comptes de tirar, planteja uns objectius de reciclatge que, en el cas dels envasos plàstics, se situa entre el 55 i 60% en 2025.

 


     Els nous objectius vinculants per al reciclatge, l'envasament i l'abocament es van fixar en 2018. L'objectiu d'aquestes noves regles és promoure el canvi cap a un model més sostenible conegut com l'economia circular desitjada a la Unió Europea. Al març de 2020, la Comissió Europea va publicar un pla d'acció per a l'economia circular que pretén reduir la producció de residus mitjançant una millor gestió dels recursos.

     Al febrer de 2021, el Parlament va votar el pla d'acció sobre economia circular i va demandar mesures addicionals per a avançar cap a una economia neutra en carboni, sostenible, lliure de tòxics i completament circular en 2050. Aquestes han d'incloure lleis més estrictes sobre reciclatge i objectius vinculants per a 2030 de reducció de la petjada ecològica per l'ús i consum de materials.

 


Present i futur. L’economia circular a l’administració pública

     Com hem explicat l’economia circular s’ha aplicat en matèries de residus, però pot i ha d’ampliar-se a la contractació administrativa en totes aquelles matèries susceptibles de fer-ho.

En aquest sentit ja s’ha produït el primer dictamen del Comitè Econòmic i Social Europeu que sota el títol «Cap a una contractació pública circular» posa les bases d’aquesta nova forma de contractació en l’administració pública

Els principis actuals de la Unió Europea configuren polítiques destinades a promoure el desenvolupament del mercat únic, oferir béns i serveis d'alta qualitat als ciutadans i els consumidors i desenvolupar una cultura europea innovadora, intel·ligent, sostenible i socialment responsable en matèria de contractació pública.

La gestió de la contractació pública és un factor fonamental i decisiu tant per augmentar la inversió en el sector del medi ambient, com en el Pla d'Inversions per a una Europa Sostenible.

El Comitè econòmic i social Europeu (CESE) assenyala que un sistema de contractació pública circular (CPC) transparent, digital i competitiu, que compti amb una contractació pública ecològica (CPE) es compatible, i conseqüència lògica d’aquestes polítiques europees, a banda que la CPC permetrà a les administracions "anar més enllà del criteri del preu més baix en el moment de la compra i avaluar els aspectes de qualitat i circularitat de les ofertes i la qualitat de la feina".

 

En l’actualitat la Comissió Europea, ja ha regulat les eines de mesurament del cost del cicle de vida (CCV) normalitzades i de lliure accés. El CCV d'un producte o servei i l'ús de criteris que van més enllà del preu, com la qualitat, la sostenibilitat o l'impacte social, "inspiren i animen els compradors públics a utilitzar la contractació pública com a forma d'aconseguir un impacte social i ètic positiu.

 

Aquest dictamen proposa la integració d'una sèrie d'instruments en la legislació europea per tal de promoure la difusió de la Contractació Pública Circula CPC, és a dir, alinear l'objectiu principal d'un contracte amb la protecció del medi ambient i els drets socials, i buscar i triar solucions econòmiques amb un menor impacte mediambiental durant la seva vida útil. I concreta que la legislació i la normativa han de donar un impuls a la CPC mitjançant diversos instruments (criteris mínims de el PIB, recolzament d'un enfocament sectorial, reforç del marc de disseny ecològic i millora de la normativa sobre disseny ecològic, supervisió obligatòria) que fomentin la contractació pública de l'economia circular, amb diferents finalitats, com, per exemple, "afavorir una contractació pública més intel·ligent i eficient", i "utilitzar la contractació pública per afrontar els reptes mundials (com el canvi climàtic, l'escassetat de recursos i les desigualtats) donant suport a les polítiques socials”


Indica que és fonamental augmentar la participació de les pimes i les empreses socials en la contractació pública, la qual cosa, segons assenyala, es podria aconseguir donant suport a les pimes en les licitacions i intentant arribar a un equilibri acurat entre criteris qualitatius i quantitatius en el plec de condicions, i té el convenciment que "les mesures encaminades a fer obligatòria la inclusió de clàusules socials en les licitacions garantiran que l'avaluació de l'aspecte social (el tercer pilar del desenvolupament sostenible, juntament amb els aspectes econòmics i mediambientals) es converteixi en una part permanent dels procediments de licitació".

 

A més, considera que les etiquetes ecològiques són un bon mecanisme que s'ha d'utilitzar si poden incloure aspectes de circularitat, tot i que observa que "les directives actuals ho compliquen innecessàriament per al comprador, ja que posen l'accent en què el comprador sàpiga exactament què conté l'etiqueta ecològica".

 

    Així mateix, conclou que és essencial formar els compradors públics en els aspectes jurídics i tècnics de la CPC i del concepte de CCV, així com als compradors que són usuaris finals en l'ús sostenible dels productes, i assenyala que "és fonamental promoure el concepte de CPC, ja sigui a través d'una informació més àmplia sobre bons exemples i pràctiques, de campanyes de promoció o, si escau, d'iniciatives públiques i iniciatives de formació. Calen associacions i orientacions que permetin a la UE donar suport al desenvolupament d'una plataforma amb una xarxa àmplia de contractació pública".

 

 En definitiva, l’economia circular és un nou paradigma de l’economia europea, i probablement Mundial, que en moments de crisi econòmica i d’emergència climàtica, és l’aposta per a la sostenibilitat d’uns recursos primaris cada cop més escassos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada