diumenge, 15 de novembre del 2015

Reciclatge. Consciència mediambiental, però també econòmica.


Del 21 al 29 de novembre, tornarem a celebrar la setmana europea de prevenció de residus (euroepan week for waste reduction), que un any més i des de l’any 2008, es realitza arreu dels països europeus amb la finalitat de difondre el concepte de prevenció de residus i evidenciar l’impacte en el medi ambient i en la lluita pel canvi climàtic.

Segons observem en la seva pàgina web oficial, de la que us adjuntem l’enllaç, (http://www.ewwr.eu/en/project/main-features), aquesta setmana es configura  com una iniciativa que promou la implementació d’accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus al llarg d’una setmana.

Els objectius propis d’aquesta setmana són:

1.- Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
2.- Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
3.- Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
4.- Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Així mateix, la pròpia Generalitat i l’Estat central creuen que aquesta iniciativa és clau per difondre el concepte de prevenció de residus i evidencia l’impacte en el medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic.

Com és de veure el reciclatge tradicionalment s’ha associat a un tema medi ambiental i apel·lant a la nostra sensibilitat mediambiental.

I tot i que aquesta sensibilitat ha anat augmentant al llarg dels darrers anys, aquesta es clarament insuficient. En aquests moments el reciclatge, que s’estima que podria arribar al 80% dels residus generats, només en 13 municipis de totes les comarques Gironines supera el 50% de reciclatge. És a dir només un 5% dels municipis de les comarques de Girona. Les dades mitjanes són encara més decebedores. Al Baix Empordà la mitjana dels darrers tres anys en prou feines arriba al 28%, essent la més baixa i molt per sota del conjunt de comarques Gironines on el percentatge es situa al 30, 24%. La mitjana catalana el 2013 era de 37,90 %

Per aquesta setmana el Comarcal ofereix campanyes de sensibilització als diferents municipis de la Comarca. Precisament a la Bisbal es realitzaran dues campanyes que compten amb la col·laboració de l’Ajuntament. La primera consistent en posar una parada al mercat divendres dia 27 de novembre, on s’explicarà el compostatge. De cares als centres escolars, també se’ls hi ha fet arribar una carta on se’ls proposa la instal·lació d’un compostador.

Respecte les dades de la Bisbal, si mirem les dades veurem que en la darrera legislatura es va incrementar molt les tones reciclades. Així el 2010 la quantia de tones reciclades era de 1462, prop d’un 30%, mentre que l’any 2014, aquesta superava les 2.037 tones segons consta en l’Idescat , essent un percentatge proper al 40%. És a dir, tot i reciclar més de 2.000 tones anuals, encara no reciclem 3.062 tones anuals.

         
Per aconseguir aquest increment s’han realitzat diferents mesures com l’increment de l’autocompostatge, al que a més es van aplicar bonificacions en les taxes, la potenciació de la deixalleria, increment de les àrees i freqüència de recollida, campanyes informatives, etc.

Com deia, sempre s’ha buscat la complicitat de l’administració i dels ciutadans, incidint sempre en la vesant mediambiental. Però en els darrers anys, a banda d’una qüestió de sensibilitat ecològica, s’ha convertit en una qüestió econòmica.

La normativa europea obliga als municipis a tractar els residus, amb el que l’Agència de Residus  de la Generalitat de Catalunya va obligar als ajuntaments a portar els residus a la planta de triatge de Lloret, en comptes de a  l’abocador de Solius, incrementant per tant el preu del transport. Per altra banda, la Generalitat en els darrers anys ha incrementat de forma molt important el cànon d’entrada a planta dels residus sense seleccionar.

Serveixi com exemple el tractament de residus a Lloret. Dels 55,60 euros tona el 2014, es va passar als 58.23 el 2015, i previsiblement (falta confirma taxes de Lloret i Cànon de la Generalitat) 66,45 euros el 2016. 11 euros d’increment en dos anys. El pitjor, és que la previsió que realitza la pròpia Generalitat es arribar l’any 2020 als 100 euros tona.

·         Si en comptes d’optar per Lloret, s’acudís directament a l’abocador de Solius, per tant sense tractar els residus, ens costaria 63.89 euros el 2015, i 73.88 euros aquest 2016.

En el cas de la nostra ciutat però, cal afegir-hi el cost de la planta de transferència de Forallac gestionada pel Consell Comarcal ( que s’utilitza per abaratir el preu del transport) i que els darrers anys s’ha congelat als prop de 19 euros per tona.

Tot sumat però fa que l’any 2016 cada tona no reciclada ens suposi un cost de 85.50 euros. Per tant si fóssim capaços de reciclar 1.000 tones més a l’any, el cost s’abaratiria en un 85.500 euros anuals. Si prenem en consideració el que hem comentat que la pròpia Generalitat adverteix que el cost tona pujarà els propers anys, tot el reciclatge, i per tant tot l’estalvi que es generi, servirà per neutralitzar aquest increment.
        
     Per tant caldrà incidir en els propers mesos en reciclar més. I no únicament amb els ciutadans. Si tenim en compte que de mitjana el 36% dels residus els generen comerços i indústria, cal que el govern municipal també incideixi en aquest col·lectiu amb mesures especials als grans productors.

             Però pel ciutadà també caldrà realitzar noves mesures, com una ampliació de les àrees d’aportació, ampliació de les bonificacions al reciclatge, o plantejar-se mesures més radicals com disminuir la freqüència de la recollida de la fracció orgànica.

Com deia, no només el factor mediambiental és important pel reciclatge. El factor econòmic també ho serà en un futur proper.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada