divendres, 5 de març del 2021

Talls de llum a les Comarques de Girona, deixadesa de la Generalitat.

 

Des de fa anys alguns municipis de la demarcació de Girona pateixen talls de llums constants, el que afecta sense cap mena de dubte, no la qualitat de vida, sinó els drets més fonamentals, dels seus ciutadans.

 

Barris sencers que durant molts dies seguits pateixen talls de llum d'hores senceres, en mig d'episodis d'extrema calor i fred, fent malbé aliments, impossibilitant mantenir a temperatures adients aliments i medicaments....entre altres moltes afectacions.

 



I això s'ha viscut de forma totalment passiva per part de les empreses subministradores , de la Generalitat de Catalunya i d'alguns consistoris gironins, centrant el focus en el frau en el consum, que de ben segur hi és, però oblidant als grans perjudicats, la gran majoria, que tot i pagar un servei no el reben. Unes empreses subministradores, que a més tenen al seu abast la solució al problema.

 

Però a Girona són diversos barris que pateixen o han patit en diferent mesura els talls de llum: Font de la Pólvora, Vila-roja, Torre Gironella, Germans Sàbat o Fontajau. I en contra del que alguns volen fer creure, el que tenen en comú no és pas el frau en el consum elèctric, sinó un deficient manteniment en la xarxa elèctrica que es veu agreujat per la sobrecàrrega ocasionada per les connexions fraudulentes... Correspon per tant a les empreses subministradores, invertir en les xarxes, incrementar-ne la capacitat

 

Al barri delCulubret de Figueres es troben en una situació similar a Font de la Pólvora, usuaris que paguen els seus rebuts pateixen contínuament talls de llum que en algunes ocasions duren hores. El vicealcalde de Figueres, Pere Casellas, ha explicat que els primers dies de l'any la Guàrdia Urbana ja ha comptabilitzat 21 talls, el 2020 en van patir més de 250 i ens els darrers 3 anys més de 700. Qualsevol que hagi trepitjat el carrer els últims dies pot comprendre que és incomprensible i inadmissible que uns veïns que paguen les seves factures es vegin abocats a aquesta greu situació fa massa temps.

 

Des del PSC de comarques de Girona, ja el març de 2019 el diputat del PSC de comarques gironines, Rafel Bruguera, a instàncies de la portaveu dels socialistes gironins, Sílvia Paneque, va presentar una proposta de resolució al Parlament instant a la Generalitat a què demanés a l'empresa subministradora la presentació d'un pla general d'inversió propi per la ciutat, un pla anual de manteniment de la xarxa de distribució del subministrament elèctric i un calendari d'execució del mateix a més de la creació d'una comissió mixta amb l'empresa, la Generalitat i l'Ajuntament. El juny de 2019, tots els grups del Parlament hi van donar suport i es va aprovar per unanimitat. En aquesta votació s'hi indicava amb claredat que els problemes havien estat causats per una xarxa de distribució antiga i que necessitava millores urgents, que la responsabilitat era de l'empresa i que la Generalitat exigiria millores urgents.

 

A hores d'ara, ni l'empresa ha presentat aquest pla d'inversió, ni consta que la Generalitat l'hagi exigit. I arribem a l'actor clau per evitar-ho. La Generalitat de Catalunya.

 




L'article 133 de l'Estatut d'Autonomia estableix que la competència i responsabilitat pública de garantir el subministrament elèctric pertany a la Generalitat, a través del Servei de Qualitat del Subministrament Elèctric que pertany al Departament d'Empresa i Coneixement. Entre les funcions es troben les de fer el seguiment i controlar la qualitat del subministrament elèctric, efectuar el control estadístic d'incidències, elaborar i fer el seguiment dels convenis de plans de millora de la qualitat del subministrament o exercir la potestat sancionadora atribuïda per la normativa vigent. I tenim els mitjans legals, en forma de la a Llei 18/2008, de 23 de desembre, de garantia i qualitat del subministrament elèctric. A Catalunya són 29 municipis i gairebé 390.000 persones les afectades pels talls de llum. Entre ells, els municipis de Girona, Figueres, La Jonquera o Salt. En aquests moments no hi ha constància de cap sanció del Departament a les empreses, ni tan sols que hagin obert cap mena d'expedient, no ja sancionador, sinó ni tan sols informatiu. Tot i tenir la competència i els mitjans legals per a fer-ho la Generalitat continua sense actuar.

 

Per aquest motiu, el dimecres 13 de gener, la Silvia Paneque i jo mateix, juntament amb altres representants socialistes ens van reunir amb la principal empresa subministradora. Els hi vàrem demanar un pla d'inversions per la xarxa de subministra elèctric d'aquestes poblacions més afectades, sense descartar la col·laboració de totes les administracions implicades en acabar amb el defraudament elèctric, però no posant el focus en aquesta problemàtica, sinó en garantir en tot moment el subministrament elèctric a qui paga, i paga bé per aquest servei. i es va acordar revisar els canals de comunicació ràpida i els protocols per donar una millor i més ràpida resposta davant un tall de llum.

 

En definitiva ens cal veure que Generalitat, i empreses subministradores tenen voluntat ferma de solucionar aquests problemes i que hi esmercen esforços, seriosos, continuats i tendents a protegir a la part dèbil d'aquesta situació, el ciutadà que paga per un servei que no rep.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada