dissabte, 24 d’octubre del 2015

EQUIPAMENTS AL SECTOR SUD DE LA CIUTAT : NOVA OPORTUNITAT PERDUDA?


       ANTECEDENTS:


El sector sud de la ciutat, que tot i no estar definit enlloc podem entendre que comprèn  la superfície de ciutat delimitada  des del vial del carrer Vinyoles i Avinguda  Josep Irla fins els pisos del Mas Quinto, és un sector important tant en extensió com en densitat de població. En aquest sector, en el que hi he viscut des de els 7 anys (excepte un breu període de dos anys) ha estat el sector de la ciutat que va acollir i créixer per les onades migratòries dels anys 60 i setanta, alhora que ha estat el barri on majoritàriament, s’ha  instal·lat el creixement demogràfic derivat de la immigració de principis de segle XXI.

Aquest creixement demogràfic no ha anat acompanyat d’actuacions urbanístiques, en bona part derivades de la falta de solars destinats a equipament públic en aquell sector establerts pel pla general d’urbanisme aprovat l’any 1982.  Els successius governs, varen prioritzar situar els equipaments en el sector nord de la ciutat (pavelló d’esports, pavelló firal, camp d’esports, nova biblioteca, centre cívic....), en bona part per la facilitat en i preexistència de solars qualificats urbanísticament Una honrosa excepció va ser la piscina municipal. A banda d’aquestes infraestructures o equipaments, els successius governs varen emprendre poques millores en l’entramat urbà d’aquell sector, i la manca d’espais públics destinats a parcs i jardins s’ha fet evident en el moment en què la població ha sofert no tant sols un increment poblacional, sinó que aquest ha estat basat en la natalitat.

En la legislatura 2011 /2015, el govern que vaig encapçalar varen tenir molt en compte aquesta situació. Per això havíem avisat que era prioritari redactar i aprovar un nou pla general que, entre d’altres motius, generés nous solars per equipaments, especialment en el sector sud. D’aquesta manera es va consolidar el sector del camp gran (darrera les sitges on ara hi ha la seu del DARP), es va aconseguir dos convenis urbanístics importants per dotar d’equipaments aquest sector sud. CONVENIS

El primer signat amb la Carme Roig el dia 20 de març del 2014, que permetia a l’Ajuntament disposar de poc més de 9.000 m2 a la zona de la Guardiola destinada a equipament assistencial i prop de 12.000 a la zona darrera el convent a destinar a usos públics i de lleure.

 El segon signat amb el Sr. Pere Bassacoma i la Sra. Maria Oliveras en data 29 de juliol 2013, pel que l’Ajuntament disposarà de més de 15.000 m2 en l’àrea delimitada pel carrer del convent, avinguda Sant Francesc i carrer Sant Josep per dotacions de lleure.

Aquests espais units als terrenys del costat de la piscina i al de l’antiga  fàbrica formatger (darrera els edificis dels pisos de la pau, afectats ja en el pla urbanístic de l’any 1982,  garanteixen l’existència suficient de solars destinats per equipament per a la construcció d’equipaments públics.






OPORTUNITAT PERDUDA. CENTRE CÍVIC AL SUD DE LA CIUTAT.


En el darrer Ple del mes de setembre, l’equip de govern municipal, format per ERC, CUP I ICV, va presentar una proposta per iniciar el procediment de cessió de terrenys a la Generalitat de Catalunya per la construcció d’un casal cívic i una oficina de benestar social i família.

La sorpresa va ser que la proposta d’ubicació que planteja l’equip de govern continua essent en el sector nord, concretament en el solar de darrera la nova biblioteca, davant dels pavellons, en el sector nord de la ciutat I diguem sorprenent per què a la campanya de les eleccions municipals, ara fa just sis mesos, diríem que l’únic punt en comú de tots els grups municipals era la diagnosi que el sector sud de la ciutat pateix  greus mancances en equipaments, especialment socials i culturals , i que era imprescindible una actuació urgent.

                  Ara tenien l’oportunitat per fer-ho. La Bisbal necessita un Casal cívic, i la Generalitat de Catalunya continua interessada, com no pot ser d’altre manera atès l’obligació legal que té , per construir aquest equipament social. L’any 2010, l’Ajuntament de la Bisbal va cedir un terreny de 1.812 m2 situat al carrer Mas Clarà 14, darrera l’escorxador i davant dels pavellons, perquè la Generalitat de Catalunya assumís la construcció i gestió d’aquell centre abans que transcorregués el termini de cinc anys, del contrari es produiria la reversió automàtica. Aquesta cessió

En data 15 de juliol de 2015 la secretària general del Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya va presentar escrit amb NRE 007337 on manifesta l’interès en aquest equipament tot i que les obres no s’hagin executat, per aquest motiu sol·licita un nou acord del Ple per a realitzar la construcció i posada en funcionament d’un casal cívic, així com l’ampliació de la destinació amb la inclusió també d’una Oficina de Benestar Social i Família en el mateix edifici.

Per tant l’Ajuntament té en aquests moments l’oportunitat de demanar que aquest equipament tant necessari, i més amb la incorporació al casal cívic d’una oficina de benestar i família, de proposar una nova ubicació, i quina millor que el sector sud.

Essent alcalde, ja vaig oferir aquesta possibilitat al Departament de Benestar social i família, els quals varen manifestar que per ells cap problema en canviar ubicació, de fet trobaven millor ubicar l’equipament al sector sud, sempre i quan el terreny tingui les mateixes característiques de superfície, ja que tenen aprovat un projecte (que amb la nova oficina hauran de modificar) i per evitar problemes com va succeïr amb la biblioteca.


     CONCLUSIONS


Estem davant una gran oportunitat per canviar el model urbanístic de la ciutat, reequilibrar territorialment els equipaments, però el que és més important, incidir en la cohesió social d’un barri densament poblat, i amb clara mancança d’ equipaments.

Alguns han defensat l’existència de l’escola Empordanet al sector sud per què la mancança d’altres equipaments ha fet que el centre escolar (tot i estar limitat en edats i superfície) ha esdevingut un pol d’integració i cohesió. Per tant la ubicació d’un equipament com un casal cívic, la funció del qual si és la de donar suport i servei a la comunitat en temes de lleure i cohesió, creiem que esdevé clau, imprescindible i inajornable, i no entenem  la decisió del govern d’obviar un cop més aquest sector. Les mancances d’equipaments socials i culturals del sector sud de la ciutat són conegudes i reconegudes per tots els partits polítics , que així ho varen reiterar en campanya electoral, fins i tot en el primer debat públic que va organitzar l’associació de veïns del carrer del convent. I consti que, tal i com vàrem dir en el plenari, creiem que cal aprofitar el terreny del Mas Clarà i mantenir la qualificació d’equipament.

Tenim la necessitat detectada, però el més important és que ara també tenim la solució. L’Ajuntament compta en aquests moments en el sector sud, fins amb quatre localitzacions diferents que poden acollir el centre cívic  amb les demandes de superfície que ha sol·licitat la Generalitat (fàbrica formatger, camp gran, terrenys cedits pel Sr. Bassacoma i terrenys cedits per la Sra. Roig), com hem explicat aquest era el motiu pel qual vàrem tenir tant interès en redactar un nou pla general.


Per tant en aquest tema, com en d’altres, el què cal és el convenciment i la voluntat política del govern. Nosaltres en el seu moment vàrem posar les bases per a fer realitat aquesta opció d’ubicar en el sector sud el centre cívic. La població ha deixat la decisió en mans d’altres partits polítics que lamentablement no ho veuen necessari ni prioritari. Encara som a temps per a què canviïn d’opinió i actuïn en coherència amb el que varen manifestar en campanya, però el que és més important, amb responsabilitat i visió de ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada