diumenge, 25 de novembre del 2018

Moció per a la creació de la figura del defensor del ciutadà



         Aquest mes de novembre el grup municipal Independents per la Bisbal- PSC-CP ha presentat moció per a instar a l’equip de govern a la creació de la figura del Defensor del ciutadà o Síndic de greuges.
  
El Síndic de greuges municipal es recull als articles 48 i 59 del Decret legislatiu 2/2003, del 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya. L’estableix com un òrgan institucional independent i objectiu que té com a funcions defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns del municipi, en les seves relacions amb l'Ajuntament i els seus ens dependents, supervisant a aquest efecte l'actuació municipal.

Ara fa uns mesos un ciutadà bisbalenc es va posar en contacte amb mi ja que davant d’una actuació molt dubtosa de un òrgan municipal, aquest només li va donar com a opció presentar un recurs als jutjats, però no que hi hagués cap tipus d’òrgan independent per a revisar l’actuació municipal.

Personalment, tinc l’experiència de dos anys a l’Ajuntament de Girona, on el defensor del ciutadà Sr. Llorente exerceix el càrrec, i on ens reuníem com a mínim  una  vegada al mes per a poder avaluar les actuacions que els serveis dels quals n’era cap, àrees de drets socials, habitatge, joventut, ocupació i seguretat ciutadana i millorar el servei. Però no només feia una actuació de seguiment i control de les actuacions municipals, sinó que alhora col·laborava amb l’Ajuntament en totes aquelles tasques que podíem realitzar conjuntament.

L’únic dubte que tenia era si aquesta institució podria funcionar igual de bé en un municipi com la Bisbal, que òbviament és més petit que Girona. Per això en els últims mesos he parlat amb ciutats i pobles del nostre entorn i que varien d’entre els 1.000 als 25.000 habitants, per comprovar que en poblacions similars a la Bisbal, la figura i tasques del defensor al ciutadà  (o síndics de greuges) es poden fer amb normalitat.

D’aquestes converses crec fermament que aquest òrgan no només es capaç de fer una bona gestió a la ciutat, sinó que crec que es un òrgan necessari. Crec que el context actual de desconfiança i desafecció dels ciutadans i ciutadanes cap a la política fa més necessari la millora de les eines de relacionar-se entre lajuntament i la ciutadania, noves formes de relacionar-se que garanteixin una democràcia de qualitat, que afavoreixin la participació ciutadana, i que permetin garantir els drets de la població.

Aquesta figura ajudarà als ciutadans davant d’una administració cada vegada més complexa i per tant més distant, però no menys important ajudarà a millorar la pròpia administració en la seva presa de decisions, ajudant a que les normes i accions empreses pels governs de la ciutat, tinguin sempre present i com a centre els ciutadans i les ciutadanes de la Bisbal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada